26 June 2021

roel
Roel Bazuin

Vanaf 1990 schrijf ik verhalen en artikelen. Opinie, research, case study’s.

De laatste 15 jaar focus ik op de genealogie van mijn Eur-Aziatische takken. En daarmee samenhangende geschiedenis voor context en begrip.

Deze website publiceert het grootste deel van mijn documenten. Een selectie uit de collectie foto’s (en die van anderen) staat in het Photoalbum. Het overgrote deel betreft het met P-51 Mustangs uitgeruste 122(NEI)squadron.

Onderzoek en studies zijn voorzien van bronnen en notities.

by nc.eu

Alles is gratis te bekijken te lezen en naar behoefte hergebruiken onder Creative Commons BY-NC 4.0 'non-commercial'.

Achtergrond

HTS. Sociaal Cultureel Werk. Sociologie.
45 jaar welzijn & jeugd. In dienst van overheid. Bij NGO’s. Als ondernemer. Software-ontwikkelaar. Onderzoeker. Een 3-jarig avontuur als expat in Centraal-Azië. Het was allemaal bijzonder lollig.

Contact

Reacties, vragen, meewerken? Gebruik het Mail formulier of Discord, Mastodon, Twitter, Gitlab

donate

Deze website is statisch. Het gebruikt geen CMS en database, maar Asciidoc en Jbake. Publicatie van documenten simpel en snel.

Static sites. De nieuwe 'buzz'

In 1990 was het hip als je van een in HTML geprogrammeerde statische site overging naar dynamische versie [1]. Alle content in een database stoppen en combineren met software[1] die zorgt voor presentatie op het web. Voor websites met weinig content zijn dynamische websites overkill.

Terug naar statische sites met HTML, wat Javascript en CSS is beter, handiger en slimmer.

512kb club

De website is aanzienlijk sneller geworden en staat hoger in rankings van zoekmachines. 70% van het bezoek komt daar vandaan. De footprint van dit domein is kleiner dan 512kB en daarom trots lid van het 512kb club - Blue Team. De CO2 footprint[2] is laag.

Asciidoc, Jbake, VCS, Git en Gitlab

Ik koos voor JBake als mijn 'static site generator'. Asciidoc voor het format waarin de tekst geschreven wordt. Visual Studio Code als editor. Git als 'version control system' en Gitlab als hoster van de repository.

AsciiDoc is a text document format for writing notes, documentation, articles, books, ebooks, slideshows, web pages, man pages and blogs.

Door de asciidoctor manual heen werkend, experimenteren met opmaak, plaatjes, tabellen, footnotes, boekreferenties en leren hoe het beste Git en GitLab gebruikt kunnen worden.

Git gebruik ik om mutaties in documenten bij te houden. Een aanvulling op mijn geheugen. Voor een niet-coder zoals ik kost het tijd om te begrijpen wat Git is en hoe het het beste te gebruiken is bij 'versie controle' van teksten.

In de praktijk ben ik met meerdere bestanden tegelijk bezig. Sommige worden geschreven in 1 of 2 dagen, andere worden samengesteld in de loop van weken. Soms maanden.

Handig voor teksten die ik maak in relatie tot stamboom-onderzoek, research of een specifieke case-study. Vaak genoeg krijgen ze gedurende jaren naar voortschrijdend inzicht een update.

122 NEI Squadron met Hugo

Veel tijd wordt besteed aan research van geschiedenis in de context van mijn Eur-Aziatische stamboom. Hieruit ontstond een focus op het 122(NEI)Squadron. Een P-51 Mustang eenheid waar opa voor werkte als 'adjudant-onderofficier en hoofd van de hangar- en lijndienst'.

Teksten zijn eveneens geschreven in Asciidoc. De website wordt in HTML omgezet door Hugo. Een andere static site generator. Alle data staat in een repository op Gitlab. De website wordt met Gitlab pages in de lucht gehouden.

Photoalbum met Piwigo en digikam

Foto’s worden online gezet met het open source photo-gallery pakket Piwigo. Deze software beheert meer dan 1100 foto’s en plaatjes. Ongeveer 80% staat in openbare albums. De resterende 20% wordt gebruikt in diverse artikelen.
Lokaal worden foto’s en plaatjes met digikam beheerd. Een open source 'photo-management' systeem met uitgebreide mogelijkheden zoals gezichts-detectie als -herkenning.

Appx A: De digitale veteraan

De 'Digitale Veteraan' die de overgang van de analoge naar een digitale wereld meemaakte. Een 'Early Adopter' die graag nieuwe gadgets uitprobeert. Een 'Autodidact' met een basisbegrip voor programmeren.

Een RaspberryPi 2 met Pihole, Node-Red, MQTT, InfluxDB en Grafana in Docker containers. Een Pi3 heeft exclusief Libreelec als taak. Een Pi-zero met Enviro+ en een PMS5003 'Particulate Matter Sensor'. Experimenten met Python. Een Pi4 wordt gebruikt voor het meten van geluid in en om het huis. Een VPS voor experimenten met serverbeheer. Op het Duitse Owncube een hosted Nextcloud voor notities, agenda, contacten, taken en bestandsuitwisseling.

Ik gebruik bij voorkeur open source software.

Appx B: Software

Asciidoctor

Windows /Linux

A fast text processor & publishing toolchain for converting AsciiDoc to HTML5, DocBook & more.

Visual Studio Code met Gitlens en Git History

Windows /Linux

Visual Studio Code is a lightweight but powerful source code editor which runs on your desktop.
GitLens supercharges the Git capabilities built into Visual Studio Code.
Git History, Search and More (including git log)

Pandoc

Windows

a universal document converter

JBake

Windows

JBake is a Java based, open source, static site/blog generator for developers & designers

Hugo

Windows

Hugo is a popular open-source static site generator.

GIT

Windows /Linux

Git is a free and open source distributed version control system

Gitlab

Windows /Linux

GitLab is the open DevOps platform. An application for collaboration, visibility, and development velocity.

Sourcetree

Windows

A free Git client for Windows and Mac. Visualize and manage your repositories through Sourcetree’s simple Git GUI.

Gitbash

Windows

BASH emulation used to run Git from the command line.

Appx C: Static sites

Om de Asciidoc teksten om te zetten in de op het web gebruikte HTML, gebruik je een 'Static Site Generator'.

Er bestaan veel 'Static Site Generators' en 'Static Site Baking Tools' om uit te kiezen.

Note to self: remember to update with
$ gem update asciidoctor
$ gem update --system

1. PHPnuke, Joomla, Drupal, Wordpress ea