24 September 2018

Eerste versie geschreven op 2018-09-24

roel

Ik schrijf sinds begin '90' verhalen en artikelen op diverse platformen.

De laatste 15 jaar focus ik op de genealogie van mijn 'Indische takken'.

35 jaar gewerkt in het domein 'welzijn & jeugd'. In dienst van de overheid. Bij NGO’s. Als ondernemer. Software-ontwikkelaar. Het was lollig. Maar niet meer.

Content released under the CC BY-NC 4.0 license.

by nc.eu

Roel Bazuin

vimex

Ik ben geen programmeur of techneut. Een 'Digitale Veteraan'. Iemand die de overgang van de analoge naar een digitale wereld meemaakte.

Een 'Early Adopter' die graag de nieuwste gadgets koopt. Een 'RepRap' Anet A8 3D printer en 3 Raspberry Pi's zijn de meest recente aanwinsten.
Ik probeer de laatste - open source - software en heb een uitgebreid palet aan hard- en software in gebruik.
Een 'Autodidact' met een basisbegrip voor programmeren. Handig bij het flashen van ESP8266's voor mijn experimenten met home-automation. Configureren van een website.

Static sites zijn de nieuwe 'buzz'

Weg met database gestuurde websites. Static sites zijn de nieuwe 'buzz'. Het maakt alles simpel en snel.

Ik koos voor het in java geschreven pakket JBake als mijn 'static site generator'. Asciidoc voor het format waarin de content geschreven wordt. Visual Studio Code als editor. Git als 'version control system' en Gitlab als repository.

Al doende loop ik door de asciidocor manual heen en experimenteer ik met opmaak, inbedden van plaatjes, tabellen, footnotes, boekreferenties etc.

Voor websites met relatief weinig content zijn database gestuurde websites overkill. Eind '90 was het hip als je van handmatig gebouwde statische sites overging naar dynamische versies. PHPnuke, Joomla, Drupal, Wordpress. Elk met een steile leercurve. En veel mogelijkheden om gehacked te worden. Na 2 decennia Joomla heeft een mens daar een aardig beeld van..

Het was lollig. Maar niet meer. Geen tijd meer besteden aan software die websites in de lucht houden. Terug naar statische websites met alleen HTML, wat Javascript en CSS.

I have to remember to update with
$ gem update asciidoctor

Bestands format

Er zijn 2 kandidaten voor een nieuw format waarin tekst kan worden geschreven. Markdown en Asciidoc. Ik koos voor de laatste.

Asciidoc

screenshot

"AsciiDoc is a text document format for writing notes, documentation, articles, books, ebooks, slideshows, web pages, man pages and blogs.

AsciiDoc files can be translated to many formats including HTML, PDF, EPUB, man page. You write an AsciiDoc document the same way you would write a normal text document, there are no markup tags or weird format notations.

process

The asciidoc command translates AsciiDoc files to HTML, XHTML and DocBook markups. DocBook can be post-processed to presentation formats such as HTML, PDF, EPUB, DVI, LaTeX, roff, and Postscript using readily available Open Source tools."

Pefect.

Static sites

Om de Asciidoc tekst formats om te zetten in het op het www gebruikte HTML, gebruik ik een 'Static Site Generator'. Ik koos voor Jbake.

Jbake

JBake is a Java based open source static site/blog generator. Het werkt met Markdown en Asciidoc bestanden.

GIT

Git gebruik ik om veranderingen in bestanden bij te houden. Met ondersteunende software.

En daarmee een welkome aanvulling op mijn geheugen..

VCS

Voor een niet-coder zoals ik kost het tijd om te begrijpen wat Git eigenlijk precies is. En op welke manier het te gebruiken is bij 'versie controle' van teksten [1].

In de praktijk ben ik met meerdere bestanden tegelijk bezig. Sommige worden geschreven in 1 of 2 dagen, andere worden samengesteld in de loop van weken. Soms maanden. Dat geldt met name voor teksten die ik schrijf in relatie tot mijn stamboom-onderzoek.

Software

Tool Beschrijving

Visual Studio Code

Free, opensource editor. Ik schrijf er de asciidoc en Markdown teksten mee. Ik gebruik het ook voor configfiles, python e.d.

Jbake

Java based open source static site/blog generator. Deze site is ermee gemaakt

Asciidoctor

Text processor and publishing tool

WinSCP

WinSCP is a SFTP client and FTP client for Microsoft Windows. Copy file between a local computer and remote servers using FTP, FTPS, SCP, SFTP, WebDAV or S3 file transfer protocols.

Draw.io

For making flowcharts, process diagrams, org charts, UML, ER diagrams, network diagrams and much more. Feitelijk gebruik ik de plugin in Nextcloud

Irfanview

IrfanView is a fast, compact and innovative FREEWARE (for non-commercial use) graphic viewer. I use it ua for Batch conversion (with advanced image processing)

git

free and open source distributed version control system designed to handle everything from small to very large projects with speed and efficiency.


1. Een goed boek voor het leren van GIT is Pro Git book, geschreven door Scott Chacon and Ben Straub.