03 October 2019

#herdenking #bevrijding #75jaarvrijheidvoorwie #indischekwestie #tfir

Indische kwestie: het totaalbedrag

Op 30 september 2019 was er een rondetafelgesprek van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een van de sprekers was Griselda Molemans. De 30 minuten durende presentatie van Molemans is te vinden op debatgemist van de 2de kamer Ik heb van haar toespraak een transcript gemaakt. Het begint met:

" Dames en heren goede middag. Mijn naam is Griselda Molemans. Ik werk als onderzoeksjournalist. Ik ben hier op uitnodiging van Indisch Platform 2.0 en de Taskforce Indisch Rechtsherstel. Ik ga het de komende minuten over geld hebben. Over heel erg veel geld. "

En eindigt met een bedrag en een oproep:

" Groot vraagteken. Vandaar dat ik u de ondergrens in cijfers, in miljarden laat zien: dit is het totaalbedrag van de indische kwestie dames en heren:

36 miljard 530 miljoen 335 duizend 900 euro

Pak 'm beet 36.5 miljard euro.
Ondergrens.

Daarbij wil ik nog heel even.. wat ik wil zeggen aan u: dit dossier is veel groter dan alleen VWS. Het betreft financiën, defensie, buitenlandse zaken, binnenlandse zaken en ook sociale zaken.

En ik leg dit met liefde in handen van u. Als parlementariërs. Ik dank u voor uw aandacht."

"

Slechte onderhandelingsskills en gebrek aan kennis

" * En twee, waarom kon dat niet: omdat de delegatie zich niet bewust was van onweerlegbaar bewijsmateriaal. Als men de moeite had genomen om dan wel een onafhankelijk onderzoek in te stellen, ofwel dat zelf te doen, dan had ze geweten wat de reikwijdte van het uitgebleven rechtsherstel is. "

Geen Backpay op vermogensbalans

" Ik laat u deel 1 van de vermogensbalans zien. U ziet met rood onderstreept het woordje 'oorlog'. Misschien dat u denkt 'hee zijn dat dan die backpay salarissen'? Nee, dit is de post inzet van de grootste legermacht ooit tijdens de koloniale oorlog. Nederland heeft geprobeerd om die kosten voor de nederlandse inzet te verhalen op Indonesië.

Hoe je hier verder ook scrolt, langs die vermogensbalans: die backpay staat er niet op. "

Pensioenen verdonkeremaand

" 'De voldoening van alle rechten en aanspraken na 26 december 1949'.

Het venijn zit 'm in de staart. Want het ging om alle opgebouwde rechten en aanspraken vanaf dat een militair in dienst zat bij het KNIL. Vaak was dat voor de oorlog. Op het moment dat je die datum wijzigt, u voelt 'm aankomen, dat is de dag voor de onafhankelijkheid.

Daarmee verdwijnen al die rechten en afspraken van tafel. "

Birma zonder bonnetje

" Nederland ontving, omdat Nederland onderhandelde hierover werd er 1,5 miljoen bijgeschreven op de rekening van Buitenlandse Zaken. Je zou denken, Indonesië is de rechtsopvolger, dus waarom is het aan Nederland betaald?

Dit is even zijlijntje. Ik heb contact opgeomen met Buitenlandse Zaken en daar wordt gezegd: 60 miljoen gulden het is betaald, neem dat van ons aan, er is alleen geen bonnetje van. "

Japan met bonnetje maar niet klaar

" In 1960 waren er nog 10.000 aanvragen die nog niet behandeld waren, dan wel afgewezen. Ik hou die als ondergrens aan voor het bedrag dat tot op de dag van vandag uitgekeerd zal moeten worden. "

'Traktaat van Wassenaar' met belachelijke procedures die men het liefst wil wegwerken

" 4777 dossiermappen liggen er in de kelder. Ik heb daar heel even binnen mogen kijken. Ik geef nu even een vriendelijk doch dringend verzoek aan u als kamerlid: deze dossiers staan op de rol om volgend jaar vernietigd te worden. Wilt u alstublieft voorkomen dat het vernietigd wordt want het is ongelooflijk belangrijk bewijsmateriaal. "

" Die hele regeling, 'Traktaat van Wassenaar' 600 miljoen gulden plus rente, wat in 2002 afbetaald werd door indonesië, moet volledig op de schop omdat het - laat ik het vriendelijk zeggen - op een niet eerlijke manier is afgehandeld. "

Dwangprostitutie

" 60 miljoen guldenDit is die koppeling met dat geld wat ik steeds wil blijven benadrukken dat zelfs over de hoofden van slachtoffers van een oorlogsmisdaad als dwangprostitiutie geld bespaard is#. "

Goudvoorraad Javaasche Bank

" En hier blijkt uit deze correspondentie dat het overgrote gedeelte van de goudstaven in New York lag, met nog een en ander geparkeerd in Ottawa, waar de Koninklijke familie resideerde, Londen en in Zuid-Afrika. En dit is iets wat nooit nooit naar buiten is gekomen. "

" Een onofficiele uitspraak van minister Klompé 1958: de Indische Nederlanders zijn geofferd voor grotere belangen. U ziet hier wat de groter belangen waren. "