20 June 2019

#belasting je kunt het zeker #leukermaken maar #ishetniet

CHEHfWfW8AAhdeo

Onze belastingconsulent, die 25+ jaar de aangiftes regelde, heeft de pensioenleeftijd ver overschreden. Al een decennium of zo. Dus ja. Noodgedwongen wat anders regelen.
We missen onze jaarlijkse gesprekjes aan de keukentafel enorm.

Ontroerende eenvoud

Onze aangiftes zijn gaandeweg relatief eenvoudig geworden. Er hoeven geen balansen en V&W rekeningen meer opgemaakt te worden..
Na enig wikken en wegen besloten het zelf te doen. Dat scheelt ook weer.

Het moet gezegd: onze allereerste online aangifte sinds jaren was van een ontroerende eenvoud. Wie had dat gedacht!

Kwestie van de al ingevulde cijfertjes controleren, waar nodig corrigeren en aan te vullen. Klaar! Als dat alles is. Huh.

Beschikkingen uit het verre verleden

Natuurlijk waren we enorm onder invloed van deze euforische topervaring en totaal vergeten dat de belastingdienst gigantisch achter loopt. En het nooit eens is met je aftrekposten. Want ja.
Die zijn terwijl je het even niet in de gaten had uiteraard ingrijpend veranderd. Dat wil zeggen: er is het nodige geschrapt. En van wat er over is moet je behoorlijke hoeveelheden 'bewijsmateriaal' verzamelen en opsturen.

Waaronder over je aftrekbare zorgkosten. Want ja.
Waarom zou je die als overheid niet allemaal laten betalen door de ingezetenen van de staat. Hallo! Marktwerking! Maximalisering van de winst! [1]

artikel 6.17 IB 2001

Stress stapeltjes

De reden bijft onduidelijk waarom er 'beschikkingen' van voorgaande jaren allemaal tegelijk op de mat vallen. Lot? Karma? Pesterij?

Persoonlijk krijg ik al spontaan uitslag van 1 blauwe envelop, laat staan van 3 of 4. 'Wij zijn voornemens om..' En dat kost je gelijk 1000-en euro’s. Want ja. Je moet bezwaar aantekenen.

Aha. Dat deed de beste man dus 25 jaar lang..

Iedereen erop vooruit!

Na uitgebreide en langdurige communicatie met behandelende ambtenaren, waarbij men kon blijven doorzeiken over een bonnetje van 2.35, is tegen het meeste met relatief succes bezwaar gemaakt. Netto een paar 100 armer. Want ja.

Achteruitgang is ook vooruitgang. Alleen niet voor ons.

artikel 39 IB 2001

Inmiddels zijn we bij de 2de ronde voor 2016. En heb ik ongewild weet van artikel 6.17, lid 2, onderdeel c en artikel 39 onderdeel c van de wet IB 2001. Want ja.

Het lijkt of ik het zelf gewild heb om een of ander medisch probleem te creëren. Een dragonder ben. Kort gezegd moet ik bewijzen dat de betreffende 'paramedicus' ook inderdaad een paramedicus is. Want ja.

Vooruitgang in wantrouwen is ook vooruitgang..


1. Boze tongen beweren dat de staat der nederlanden bestuurd wordt als een BV. Beetje zoals de VOC een paar eeuwen terug. En bij gebrek aan koloniën.. En gas.. Meer belastingen. Want ja. Dat is goed voor het milieu.