13 July 2019

#kranten #papers #bubbel #facts & #onzin

versie: 2020-07-17

Hopelijk kijkt u niet alleen maar naar staatspropagandist npo of andere uitbaters van nationale tv kanalen. Als het u amuseert, moet u dat vooral blijven doen. Het is echter niet aan te raden.

Be not lost so poorly in your thoughts.
— Taken from: Macbeth

Brede horizon

Er is zat te lezen met een bron buiten de landsgrenzen. Tegenwoordig heel erg handig en simpel op je smartphone of tablet vanuit de leunstoel thuis te doen. Om de horizon te verbreden als het ware.

Enkele buitenlandse bronnen lees ik bijna dagelijks, zoals The World Economic Forum, The Korea Herald, The Asahi Shimbun en de South China Morning Post. Af en toe Reuters, die als bron dient voor veel westerse /europese kranten. Voorbeelden van voorpagina’s van 9 juli hiernaast.

"O Nee! Allemaal Aziatische Kranten. Ben je nu helemaal gedeïntegreerd en jammerlijk cultureel gedeïdentiteerd [1]?

Voor het geval u tot nu toe geen tijd heeft gehad voor diepgaand onderzoek: er wonen enorm veel mensen in Azië [2].
En ook, eveneens, tegelijkertijd.
De wereld economie [3] is inmiddels enige tijd aan het verschuiven naar de Aziatische regio.

In China en India bij elkaar 3 biljoen mensen. Europa heeft 500 miljoen inwoners, in dezefde orde als NA. Hoe denkt u over ontwikkelingen in zeg 20-30 jaar? Mijn generatiegenoten en ik zijn dan rond de 90. Wat vertelt u uw kinderen? Uw kleinkinderen?

Dus ja. Het is slim om zelf bij te houden wat andere bronnen dan de lokale te melden hebben over welk onderwerp dan ook. Een soort privé 'vergelijkend onderzoek'.

Lokaal internationaal

Dekking van Internationaal nieuws in nederlandse krantjes is 'anders'. Geschreven in een 'joods-christelijke cultuur' met die typische couleur local à la je ne sais quoi ad absurdum.[4]

Of totaal niet te vinden.

You are a shallow cowardly hind, and you lie.
— Taken from: Henry IV part I

Ik vind het totaal niet verrassend dat de binnen in lokaal culturele stijl geschreven artikelen slecht verkopen. Vooropgesteld dat u op zoek bent naar 'nieuws’[5].

Best gelezen ..

Het 'best gelezen artikel' in het parool:

'Guus Meeuwis op je bruiloft'

Je kunt het de lezer niet echt kwalijk nemen. Content is niet echt, wel.. interessant. Het nieuwsgehalte is twijfelachtig. Tenzij het u intereseert dat

Scholier loopt blauwtje bij burgemeester Halsema

Ik denk het niet. Tenzij u geniet van de een of andere verstopte 'boodschap' over scholieren, blauwtjes lopen of de burgemeester van Amsterdam. O wacht. Dit is natuurlijk lachen gieren brullen voor amsterdammers. [6]

Bij de nrc is het al niet veel beter. best gelezen artikel:

'hoe hoort het op het kantoortoilet'. Met als laatste nieuws 'het uwv minder streng bij schulden'.

Nieuws? Nee. Tenzij u iets heeft met toiletten. Of spontaan een traantje wegpinkt bij de gemeldde coulantie van een overheidsorgaan in dienst van 's Nederlands Staatsburgers.

Het krantje trouw maakt het lekker bont met

'luchtvervuiling in China blokkeert zonnepanelen'.

Hahaha. Intussen rochelen ze in Rotterdam hun longen eruit. En in China hebben ze niet het juiste geloof. Dus ja. Bashen. Er ligt ook vast een dikke roetdeken over héél China.

Lekker hollands doorlezen? Gebruik dan een lijstje Nederlandse kranten.

Voor wie interesse heeft in het nieuws in de wereld, brengt een bezoekje aan refdesk.com - World Newspapers. Ze noemen zich 'Fact Checker of the Internet'. Dus er is meer. Veel veel meer.

Tip: Voor wie onbekend is met een taal anders dan de nederlandse: gebruik Google translate.

Voorpagina’s nederlandse pulp.
O sorry.

'journalistiek'.

O teach me how I should forget to think.
— Taken from: Romeo and Juliet

kranten_090719_25.jpg

kranten_090719_26.jpg

kranten_090719_27.jpg

kranten_090719_28.jpg

kranten_090719_30.jpg


1. mijn bijdrage aan de 's neerlandse taal ..
2. 2019 World Population - http://worldpopulationreview.com/
5. 'Nieuws' is taalkundig bekeken de meerderheidsvorm van 'nieuw': vers, opkomend, onervaren, onbedekt, ongewoon, ongebruikelijk, nieuw uitgevonden. 'Nieuws' betekent meestal de presentatie van nieuwe informatie. 'Nieuws beschrijft wat opvalt in het heden of het recente verleden. https://en.wikipedia.org/wiki/News