08 December 2018
#stamboom #jappenkampen #KNIL #buitenkampers #bersiap #indië
version-update 2020-06-30
Vanaf 1990 schrijf ik verhalen en artikelen.
Opinie, research, case study’s.
De laatste 15 jaar focus ik op de genealogie van mijn Eur-Aziatische takken.
En daarmee samenhangende geschiedenis voor context en begrip.
|
'Wat nu Indonesië heet, werd in 1798 een kolonie van de nederlandse staat toen de regering het bewind overnam van de Verenigde Oost Indische Compagnie. Er ontstond zoiets als een 'koloniaal beleid’. Afgezien van een onderbreking van twee jaar in de Napoleontische periode bleven de hollanders er de baas tot 1949. Eigenlijk al daarvoor, maar ze wilden niet toegeven.
Op 8 maart 1942 kapituleerden de geallieerden op Java en snel daarna was de hele Indische archipel bezet door het Japanse leger.'
Bij tijd en wijle bekruipt me een gevoel van ongemak en lichte onevenwichtigheid als ik met familieverhalen en contxt bezig ben. Ik weet niet precies waarom. Overdracht? Mogelijk een optelsom van een en andermaal lezen over leugens van en niet nagekomen beloftes door de nederlandse staat. Moeilijk om met zekerheid te zeggen.
Zware kost. Uit diverse contacten naar aanleiding van de stamboom, weet ik dat er anno nu hevige emoties spelen binnen mijn generatie, gerelateerd aan oorlogservaringen van ouders. Althans: ik zie in dit verband een patroon in gesprekken die ik heb gehad.
Ik verzamel stamboom gegevens van mijn Indische takken sinds 2004. Per dato zitten er 951 personen in de database. In principe volg ik de familienaam van mijn Oma Bastiaans.
Hoewel mogelijk meespeelde dat ik net 'The Flowers of War', 'Japan’s rape of Nanking in 1937', had gezien. 'Ontroerend, meeslepend, poëtisch, visueel verbluffend en dramatisch hartverscheurend.' Het lukte me niet in 1 keer..
Of 'Empire of the Sun', het verhaal van het jongetje wat in Shanghai een Japans gevangenkamp terecht komt.
Het heeft jaren geduurd voordat ik de details van gevangenneming, reis, jappenkamp en vlucht naar Australie van opa als ML-KNIL militair wat gedetailleerder kon invullen.
Daarmee samenhangend de wijze waarop oma, tantes, oom en moeder de bezetting van de Japanners als buitenkampers overleefden.
Dat de ouders en broers van opa door de Indonesiers tijdens Bersiap in hun huis met de klewang zijn vermoord.
Dat oom Robert, een broer van oma, bij de Birma spoorweg is gestorven.
Dat de tante van een achterneef met echtgenoot en kinderen in hun huis door de Engelsen zijn gebombardeerd.
Want ja, Indo’s zwijgen hierover. Meestal.
Ik verzamel en vertel opdat niet vergeten wordt.