26 March 2013

Eerste versie geschreven op 2013-03-26

Carol Wilhelm Bastiaans (geboren 26 dec 1915 - overleden 4 jun 1989) was de tweede man van mijn {oma{oma^]. Voor mij opa. Hij was militair; KNIL; mechanicien van vliegtuigen. Uit zijn nalatenschap bezit ik een compleet manual van een P51 gevechtsvliegtuig.

Opa zat ruim 3 jaar gevangen onder andere in een gevangenenkamp in Japan: Fukuoka 8B 'Yamano'. Hij werkte daar in een kolenmijn. Zijn ouders en 2 jongere broers werden in 1946 door de Indonesiers in hun huis vermoord tijdens de Bersiap periode. Zoals zovelen sprak hij nooit over 'de oorlog'.

Volgens de overlevering heeft hij mijn oma leren kennen tijdens een door tantetjes gearrangeerde ontmoeting bij familie Rundberg en/of een van de kinderen van een broer van Nicolaas William rond 1940. Door de echtelijke verbintenis kregen oma en haar kinderen de mogelijkheid om te repartrieren naar Nederland. Dat is ook zo gebeurd. De familie kwam na een periode in Australie naar Nederland.

Opa werkte aanvankelijk op de vlieghaven in Woensdrecht. Later werd hij pompbediende bij een Texacostation op de weg tussen Vlissingen en Middelburg. Na de scheiding met oma woonde hij kort in een flat in Vlissingen. Daarna verhuisde hij naar Amsterdam. Daar overleed hij jaren later na een kort ziekbed aan kanker. Ik herinner me opa als een opgewekt iemand. Altijd in voor een geintje.