18 August 2013

#japansekampen #kyushu #yamano #fukuoka #veteran #KNIL #indischekwestie

Opgericht als Fukuoka 16 in Futase-cho, Kaho-gun, Fukuoka Prefecture op 15 mei 1943. In de loop der jaren heeft het kamp verschillende benamingen en Fyushi kaart Fukuokaaanduidingen gehad:

Fukuoka
Figure 1. Fukuoka
  • Fukuoka 19B (sinds 3-10-1943)

  • Fukuoka 11D (sinds 19-4-1944)

  • Fukuoka 8B (sinds 8-1945)

Het kamp (no8) lag bij de plaats Inatsuki, ongeveer 30 km ten oosten van Fukuoka-stad. Coördinaten: NB 33 35, OL 130 44. De orginele oppervlakte van het kamp was 200' x 200' omringt met een houten hek waarop draad onder stroom. Door de toenemende stroom gevangenen is het kamp in oppervlakte verdubbeld. De gevangenen werden gebruikt door de 'Mitsui Mining Company'. Aan het einde van de oorlog zaten er 573 gevangenen: 274 Nederlanders, 233 Britten en 66 Amerikanen. 25 gevangenen overleden tijdens hun gevangenschap.

Gevangen op Fukuoka: Opa Bastiaans, Jack Vleugels

Gevangen elders: oom Hein, oom Michiel, oom Robert.

Opdat zij niet vergeten worden


roel

Ik schrijf sinds begin '90' verhalen en artikelen op diverse platformen. De laatste 15 jaar focus ik op de genealogie van mijn 'Indische takken'. Af en toe een 'salty bit'. Dat hoort begrijp ik bij 60+ers. Zodoende.

Contact

Kan via twitter @roelbazuin (Tjitjak)
Desnoods via linkedin

Eerste versie geschreven op 2013-08-18
Version date: 27 februari 2019

Gevangenen.

Een groep van 69 Amerikaanse gevangenen uit een kamp in Tanagawa, nabij Osaka op Honshu bereikt dit kamp in maart 1945, de Sr Officer voor het Amerikaanse contingent was 1st Lt (later kapitein) Alfred E. Fobes. Andere Amerikaanse officieren waren kapitein (later majoor) James A. Grider, US Public Health Service, Medical Officer & Maj Stockton D. Bruns, CAC.

251 Britse gevangenen waren de eerste bewoners van dit kamp, op 13 oktober 1943. Op 25 december 1943 arriveerden 270 Nederlandse gevangenen. Medisch personeel uit het Britse en Nederlandse leger waren aanwezig in beide groepen. Kapitein Peter Williams, Royal Artillery, was algemeen gevangene kampcommandant. Vanaf maart 1945 werd het totale aantal gevangenen 590, het maximum. Een groep van vijf Amerikaanse officieren verlaten het kamp op 25 april 1945 voor Hoten kamp nr. 1 bij Mukden, Mantsjoerije.

Bewaking

1st Lt Toda was commandant van november 1944 tot april 1945. Hij zou uitgesproken beschaafd zijn geweest in de richting van de gevangenen, maar helaas werd de dagelijkse leiding van het kamp in handen gelaten van een Sgt. Maj, die wreed, sluw, stelend en wraakzuchtig was. De namen van andere officieren, dat wil zeggen, Haito, Goto, Stresaki en Sakata, moeten worden genoemd, maar rang en functie zijn niet aangegeven. In de 'WAR CRIMES OFFICE - Office of the Staff Judge Advocate Yokohama, Japan' zijn andere namen gevonden, inculsief rangen en hun straffen.

Table 1. straffen

Name

Rank

Sentence

Re-trial

Residence

Takata, Shuichi

Capt.

40 years

18 years

Fukuoka

Goto, Toshio

Civ. guard

40 years

39 years

Fukuoka

Ota, Tsuzuo?

Civ.

30 years

Fukuoka

Ito, Benji

Civ.

20 years

Fukuoka

Eto, Shigeki

Civ.

Omstandigheden

Leefomstandigheden

Schets Fukuoka 8B
Figure 2. Schets Fukuoka 8B

(a) Behuizing: De barakken, met kamers van 6 a 12 man, 12 in getal, 10 'x 100', totale hoogte 20 'tot 25' werden gebouwd van hout in een aantal gevallen van klei en cement. De daken waren tegel, dakspanen en klei, maar niet in combinatie van twee of meer van deze materialen. De vloeren waren van grond. Sommige van deze gebouwen werden aan de binnenzijde met gips geïsoleerd, anderen met multiplex. Weer anderen werden helemaal niet geïsoleerd. Twee extra barakken werden later gebouwd. Alle barakken zijn uitgerust met papieren ramen. Geen verwarming. Gevangenen sliepen op rieten matten. Er waren Kasten voor het opbergen van kleding. De barakken waren besmet met luizen.

(b) Latrines: Twee latrines bevonden zich in dat aantal ziekenhuisgebouwen, drie in een einde van dat aantal barakken en twee in combinatie met bad en wasruimte. De meesten van hen waren van cement, of afzonderlijke kuilen, van het oosterse-type met gaten uitgezaagd in de vloer. Enkele waren van het conventionele stoel-type. Urinoir afval en uitwerpselen werden opgevangen in cement-gesloten containers wat werd gebruikt als mest voor de kamp tuinen.

(c) Baden: Een gescheiden bad gebouw 20 'x 40' was opgericht met een latrine aan het eind. Het was uitgerust met een bad 15 'x 6' x 4 ', twee douches en een kleding kast. Warm water was altijd beschikbaar. Het bad werd genoemd als het beste aspect van het kamp en zou hebben bijgedragen als een levensreddende faciliteit en als morele opkikker.

(d) Mess Hall: een apart frame gebouw met keuken. De bakkerij was een klein, vrijstaand gebouw in de buurt van de keuken. De gevangenen aten in de kantine in drie ploegen per 24 uur.

(e) Eten: Het hoofdvoedsel bestond uit tussen 550 en 750 gram rijst per dag, verdeeld in drie maaltijden plus dunne groentesoep waaraan ongeveer een keer per maand vis werd toegevoegd. Soms een broodje. Er was geen variatie in het dieet. Gevangenen kookten. Er waren geen faciliteiten om schoon te maken en de hygiënische omstandigheden in het algemeen waren non-existent. Het eten werd gekookt in grote ijzeren ketels.

(f) Medische faciliteiten: Een van de barakken werd eerst gebruikt als een ziekenhuis, maar later werd een apart gebouw voor dit doel gebouwd. De Medische officieren van het Amerikaanse leger en een Nederlandse arts (van der Meer) stelden hun diensten ter beschikking aan alle gevangenen. Medische voorraden waren zeer onvoldoende tot november 1944 toen aanvoer kwam van het Rode Kruis. Deze leveringen werden beschikbaar gesteld in net voldoende hoeveelheden, en het gebruik ervan, volgens de Amerikaanse officier, voorkwam vele doden aan longontsteking in de winter van 1944-45. Geen faciliteiten of middelen waren beschikbaar voor de behandeling van breuken, of zwakte of duizeligheid. Er was geen tandarts in het kamp, maar sommige extracties werden uitgevoerd in een plaatselijk ziekenhuis. Een aantal gevangenen kregen chirurgische behandeling in het civiele ziekenhuis. Alle medische behandeling werd verricht onder toezicht van Japanse officieren.

(g) Benodigdheden: (1) Tot november 1944 waren Rode Kruis-pakketten zo schaars, dat een pakket moest worden gedeeld door zes mannen. Na die datum nam het aantal pakketten geleidelijk toe tot een compleet pakket kon worden gegeven aan elk individue vlak voor het einde van de oorlog. Echter, de gevangenen ontvi9ngen gemiddeld niet meer dan 31/2 pakketten per man voor een periode van twee jaar. Schoenen, jassen en dekens werden uitgegeven van het Rode Kruis benodigdheden. (2) Japans Issue: Elke gevangene kreeg twee dunne dekens en, in de winter, zwaardere kleding en jassen, maar die konden niet worden gedragen in de mijnen. De werkende kledij bestond uit canvas schoenen, broeken, shirts en ondergoed.

(h) Post: (1) Inkomend: De Amerikaanse en Nederlandse gevangenen kregen geen post. De Britse gevangenen kregen een aantal oude post (geherdateerd) voornamelijk uit Java. (2) Uitgaand: Van maart 1944 tot augustus 1945 mochten de Amerikaanse gevangenen in totaal vier kaarten sturen.

(i) Werk: De officieren werden belast met administratief werk en tuinieren.

Yamano Mine

De manschappen werden toegewezen aan het werk in en bij de kolenmijnen in drie ploegen van acht uur elk. Twee uur moet aan de acht worden toegevoegd vanwege de loopafstand van kamp naar de mijnen en terug. De gevangenen hadden drie rustdagen per maand. De medische officieren hadden medische taken en hielden toezicht op het tuinieren.

(j) Behandeling: De Japanse leidinggevend personeel was in zijn algemeenheid vrij wreed en afranselingen kwamen frequent voor. Een officier zei: "slecht voor mij, rot voor de manschappen". De mijnen waren niet uitgerust met veiligheidsvoorzieningen. Instoprtingen waren gebruikelijk en een aantal sterfgevallen werden hierdoor veroorzaakt. De gevangenen waren constant op de hoogte van dit gevaar, en hun nerveuze angst was een grotere bedreiging voor hun gezondheid dan het eigenlijke werk op basis, volgens de kamp chirurg.

Een van de Amerikaanse gevangen zei: "De behandeling door de Japanse militairen en het mijnbouw personeel was sadistisch hard in het bijzonder in de richting van de Amerikaanse gevangenen."

k) Pay: (1) Officieren: Zelfde als Japanse officieren van vergelijkbare rang. (2) manschappen: 10 tot 25 sen per dag.

(l) Recreatie: Geen

(m) Religieuze Activiteiten: Geen. Gevangenen gedwongen om te werken elke zondag.

(n) Moraal: Slecht.

Bronnen: *REPORTS OF INTERNED AMERICAN PRISONERS. LIAISON & RESEARCH BRANCH, AMERICAN PRISONER OF WAR INFORMATION BUREAU - John M. Gibbs, 31 july 1946 http://home.comcast.net/~winjerd/Reports.htm#CAMP8

*Sober, J.G - Persoonlijke mededeling * POW camps in Japan http://www.powresearch.jp/en/archive/camplist/index.html#fukuoka

Table 2. Transporten

datum

binnengekomen uit

vertrokken naar

aantal per transport

aantal in kamp

type personen

13-10-1943

Singapore

(1)

200

200

kr (2)

05-12-1943

Singapore

(3)

300

500

kr (4)

02-09-1944

Manila

(5)

-

-

kr (6)

30-03-1945

Osa 4B, Tanagawa

-

455

kr (7)

22-04-1945

Man, Moekden

5

kr (8)

12-09-1945

Evacuatie

0

kr

kr=krijgsgevangenen; Man=Mansjoerije, Osa=Osaka

(1) met Ussuri Maru, vertrek Sinagpore 22-9-1943, aankomst Moji 13-10-1943
(2) Engelsen
(3) met Hawaii Maru 2, vertrek Singapore 6-11-1943, aankomst Moji 3-12-1943
(4) Nederlanders (onder leiding van B.J. van der Meer)
(5) met Canadian Inventor, vertrek Manila 2-7-1944, aankomst Moji 1-9-1944
(6) Amerikanen
(7) 325 Amerikanen, 130 Nederlanders (groep Backer)
(8) officieren, waaronder Dam Backer