17 January 2019

#sumatra #medan #indischekwestie #KNIL #sqn122

Medan - Sumatra
Medan - Sumatra

Op 17 augustus 1945 riepen de leiders van de nationalistische beweging, Soekarno en Mohammed Hatta, de Republiek Indonesië uit.

  • Japan beschikte op Sumatra nog steeds over een strijdmacht van ongeveer 70,000 man waarvan 50,000 gelegerd waren rond Pemantansiantar, ongeveer een 100 km beneden Medan.

  • In het door de Japanse capitulatie ontstane gezagsvacuüm braken tijdens de Bersiap op een groot aantal plaatsen gewelddadigheden uit, waarbij met name onder Indo-Europeanen en Chinezen duizenden doden vielen.

  • Er werd besloten om met militaire middelen de orde in de kolonie terug te brengen.

Note
De KNIL luitenant Westerling wordt op 14 september 1945 met een team van 4 Nederlandse militairen boven het vliegveld van Medan gedropt. Vrijwel in zijn eentje wist Westerling tientallen Nederlandse, Molukse en Chinese gezinnen van een wisse dood te redden. Hij vertrekt op 3 juli 1946 naar Batavia.
— bron: https://myindoworld.com/westerling-deel-6/
Geïnterneerden uit de kampen naar Medan.

Tegen het einde van '45 wordt grootvader Bastiaans bevrijd uit een Japans POW-kamp en start voor grootmoeder en kinderen de Bersiap. In november '46 is opa betrokken bij de oprichting en komst van 122 NEI Sqn naar Medan.


roel

Ik schrijf sinds begin '90' verhalen en artikelen op diverse platformen. De laatste 15 jaar focus ik op de genealogie van mijn 'Indische takken'. Af en toe een 'salty bit'. Dat hoort een beetje bij 60+ers. Zodoende.

Contact

Kan via twitter @roelbazuin (Tjitjak)
Desnoods via // www.linkedin.com/in/roelbazuin[linkedin^]