18 January 2019

#sumatra #medan #indischekwestie #KNIL #sqn122

3 tl ss
Pertempuran Medan Area dec. 1945
Medan - Sumatra
Medan - Sumatra
Luitenant Westerling had de opdracht een geheime politiemacht onder de naam Status Blue op te bouwen. Die politiemacht rekruteerde hij uit oud KNIL militairen, die voornamelijk afkomstig waren uit het Korps Marechaussee.
— bron: https://myindoworld.com/westerling-deel-7/
De algemene situatie rond Medan
Bij de brug Titi Papan over de rivier de Deli vonden regelmatig schermutselingen plaats. Deze brug was de verbinding tussen het opstandige westelijke gedeelte en vormde met oostelijke deel de demarcatie lijn. Daarnaast liep parallel de weg tussen Medan en Belawan. Deze verbindingsweg werd de dodenweg genoemd. Dit vanwege de constante aanvallen op konvooien. De weg werd opengehouden door verkenningen van pantserwagens met vliegtuigsteun.
— bron: https://myindoworld.com/westerling-deel-7/
De algemene situatie rond Medan

Tegen het einde van '45 wordt grootvader Bastiaans bevrijd uit een Japans POW-kamp. In november '46 is hij betrokken bij de oprichting en komst van 122 NEI Sqn naar Medan.


roel

Ik schrijf sinds begin '90' verhalen en artikelen op diverse platformen. De laatste 15 jaar focus ik op de genealogie van mijn 'Indische takken'. Af en toe een 'salty bit'. Dat hoort een beetje bij 60+ers. Zodoende.

Contact

Kan via twitter @roelbazuin (Tjitjak)
Desnoods via // www.linkedin.com/in/roelbazuin[linkedin^]