27 October 2012

Turulianus (1810 - 1842) is een voornaam die opvalt in de stamboom. Gelatiniseerde namen met een oorsprong in Noord-Europa. Deze traditie wordt losgelaten bij de naamgeving van de kinderen van Turulianus.

version-update 2020-08-03

roel
Roel Bazuin

Vanaf 1990 schrijf ik verhalen en artikelen. Opinie, research, case study’s.

De laatste 15 jaar focus ik op de genealogie van mijn Eur-Aziatische takken. En daarmee samenhangende geschiedenis voor context en begrip.

CreativeCommons BY NC
Contact

Reacties, vragen, meewerken? Gebruik het Mail formulier of Discord, Mastodon, Twitter, Gitlab.

A rakamazi turul
Hungary, 10th century
PictaA
Shield Hungar chief Ügyek
160px Turul buda castle1
Turul bird, Hungary

Interessant is dat zijn vaders en opa’s voornamen ook op '-us' eindigen: Bernardus en Gerhardus.

  • "GERARDUS: Ancient Germanic. Latinized form of Gerhard ". Afgeleid van het Germaanse 'ger': speer. Door de Noormannen geintroduceerd in Engeland.

  • "BERNARDUS: Ancient Germanic. Latinized form of Bernhard". Afgeleid van het Germaanse 'bern': beer. Door de Noormannen geintroduceerd in Engeland.

Voor 'Turulianus' kan niet direct een naamsverklaring of oorsprong worden gevonden.

De mythe van de Turul

Het naamdeel 'Turul'[1] verwijst mogelijk naar een symbool uit de legendes van de Magyar[2]. Hedentendage Hongaren, een volk oorpronkelijk uit gebieden rond het Ural gebergte[3] die later terecht kwam op verschillende plaatsen in Oost Europa.

De Turul is de meest belangrijke vogel uit de mythe van de Magyar: een grote valk. Symbool voor macht, kracht en adelijkheid, god’s macht en wil.

De legende verwijst naar verwantschap tussen de Hunnen en de Magyar, waarin de laatsten Hongarije hebben heroverd op Atilla’s Rijk als rechtmatige eigenaren. De Turul werd gezien als de voorouder van Atilla[4] en was ook het symbool van de Hunnen[5].

Van Latijns naar Noord-Europees

Naar de reden waarom vader Bernardus zijn zoon deze naam heeft gegeven is het gissen.

Feit is dat Turulianus zelf zijn kinderen namen gaf die niet meer deden denken aan zijn voorouders. Allemaal namen met een andere Noord-Europese oorsprong. Margretha Piernella, Jacob Pieter, Johan Robert, Willem Jacob.

Latijns in 2de namen

Mijn overgrootvader Walter Michiel Bastiaans (1861) gebruikt 'Gerardus' opnieuw als basis voor de geboortenamen van 2 van zijn zonen (Gerard) en 'Gerardine' bij een van zijn dochters.
Dat kan verwijzen naar de geboortenaam van zijn betovergrootvader, of een geboortenaam van de vader van zijn echtgenote (Jeannette Arenstine): Fredricus Gerardus Godschalk.

Mongolia Countryside
Mongolia Countryside

Thuis..

Verre verre voorouders uit centraal Azië ? ..

Tussen 2002 en 2008 leef ik langdurig in Mongolië[6].

Misschien voelde ik me hierom zo thuis daar.